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      Date: 19th March 2015 
      Consultee ID: 755915 
      Matter: 5 
 

PENDLE CORE STRATEGY PLAN EXAMINATION 

 
MATTER 5: HOW IS THE HOUSING REQUIREMENT TO BE MET   

 
Question 1: Is Policy LIV1 effective in indicating how the housing 
requirement will be met, including the contribution that will be made 
from new allocations and existing commitments? 
1. Policy LIV1 indicates that the Site Allocations and Development Policies 

DPD will allocate sufficient land to meet the remainder of the housing 
requirement once the delivery from the strategic site (Policy LIV2) has been 
taken into account. The Council has subsequently provided additional 
clarification through table LIV1 in the proposed main modifications 
document. 

 
2. The HBF support the inclusion of sufficient allocations to meet the housing 

requirement in full it is, however, recommended that additional flexibility be 
required. Proposed Table LIV1 identifies that sufficient allocations will only 
be provided to meet the housing requirement with no further flexibility. It is 
unclear how the ‘reserve sites’ or ‘provision of additional dwellings’ referred 
to within Policy LIV1 fit into this table. The HBF would also point towards 
the requirements of the NPPF to plan positively and the need to provide 
flexibility within the plan. 

 
3. The HBF recommends the Council provide further clarity upon the reserve 

sites and provide flexibility within the overall allocations to account for any 
under or none delivery from specific sites or current commitments. 

 
Question 2: What contribution will be made to the housing requirement 
from bringing back empty homes into use? 
4. The PPG identifies that local authorities may consider including empty 

housing as a source of supply. In doing so it is clear that any approach 
must be ‘robustly’ evidenced and ‘avoid double counting’ (ID 3-039-
20140306). The Council’s proposed main modifications, Table LIV1, 
identify that a zero contribution has been provided through empty homes. 
The Council’s reasoning is that it does not currently have the evidence to 
support a target. The HBF supports this stance and considers that any 
empty homes brought back into use would provide an albeit small amount 
of flexibility to the plan requirement. 
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Question 3: Is there sufficient emphasis on the contribution that can be 
made from Housing Regeneration Priority Areas? 
5. Whilst the HBF understands and supports the need to regenerate areas 

this should not be at the expense of overall plan delivery and meeting the 
housing needs of the area. In this regard the Council must have 
consideration to its own viability reports which identify that development 
viability is currently marginal across significant parts of the district. 

 
Question 4: What contributions will be made to the housing requirement 
from windfalls? 
6. The SHLAA (ref: CD/04/03) clearly identifies at paragraph 2.32 that due to 

the thorough nature of the site assessments a further windfall allowance 
cannot be justified. It is further noted that whilst windfalls have come 
forward in the past and are likely to do so in the future they are not 
considered a reliable source of supply in Pendle.  
 

7. In these circumstances the HBF agrees with the Council that a windfall 
allowance should not be included. If windfalls do come forward in the future 
these will add flexibility to the proposed allocations. 

 
Question 5: How are demolitions taken into account in the housing 
requirement? 
8. The HBF is unclear how the Council intend to deal with demolitions, it is 

however noted that the housing requirement within Policy LIV1 is identified 
as a net requirement. This is supported. 

 
Questions 6 to 11 
9. The HBF has no further comments at this stage.  
 
Question 12: Will the Plan be able to ensure a five year housing supply 
at the point of adoption, taking into account the need to make up any 
shortfall in provision from the start of the Plan period and the 
application of a buffer as required by paragraph 47 of the Framework? 
10. The SHLAA (ref:CD/04/03) pages 26 and 27 sets out the Council’s 

position in relation to the five year housing requirement and identifies a 5.3 
year supply of housing land. Whilst the HBF agrees that the Council 
requires a 20% buffer, in compliance with paragraph 47 of the NPPF, we 
disagree with the overall calculation on a number of points. 
 

11. Notwithstanding our concern with the housing requirement we note that 
the five year supply calculation is based upon the stepped housing 
requirement. The HBF does not consider such an approach to be 
appropriate, see comments within our matter 3 hearing statement. In 
addition the Council add the under-supply after the 20% buffer, this is 
incorrect.  A number of recent appeal decisions including two at Droitwich 
Spa (appeal references: APP/H1840/A/13/2199085, 
APP/H1840/13/2199426) and another at Guisborough (appeal reference: 
APP/V0728/A/13/2190009) identify that the 20% buffer applies to both the 
under-supply and annual requirement. 
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12. The following table indicates that even with the stepped requirement 
the Council’s five year supply position is extremely marginal, if a flat 
housing requirement is utilised the Council do not have a five year supply. 

 

 Stepped requirement Flat requirement 

5 year housing 
requirement 

1,220 1,490 

Shortfall (plan period) 504 738 

20% buffer 345 446 

Total requirement 2,069 2,674 

Supply 2,090 2,090 

No. years of supply 5.05 3.9 

 
13. In addition whilst the HBF has not undertaken a thorough assessment 

of all SHLAA sites it is noted that the Council anticipates the delivery of 
1,287 units from sites which do not benefit from planning permission. This 
is considered overly optimistic, particularly when it is considered that it can 
take several years from the submission of an application to development 
commencing on site.  
 

Question 13: Is a five year supply likely to be deliverable taking into 
account projected delivery rates and the reliance on sites without 
planning permission and with policy and other constraints? 
14. I refer the inspector to our comments above. 
 
Question 14: Is the requirement within Policy LIV1 for applicants to 
demonstrate deliverability necessary? 
15. No, the HBF considers this an unduly bureaucratic process. If a 

developer gains planning permission and is seeking to provide policy 
compliant contributions there should not be a need to provide such 
information. The NPPF paragraph 47, footnote 11 is clear on the criteria 
against which sites should be considered deliverable.  
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